CİLT 1 SAYI 1

 

Gülhane Tıp Tarihi ve Tıp Etiği Dergisi

 

 Sayı Tam Dosya

 

 

Gülhane TTTED:

 2024 Mayıs; Cilt 1 (Sayı 1)/ May Volume 1 (Issue 1)

Sayı yayınlanma tarihi/ Issue publication date: 02.07.2024

ISSN: 20966

ISBN: 1154012

Editör: Doç. Dr Eray Serdar YURDAKUL

             Gülhane Tıp Fakültesi

             Tıp Tarihi ve Etik Anabilimdalı Başkanı

 

ÖZGÜN MAKALE

 

Gülhane Seririyat Hastanesinden Bugüne Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi

From Gulhane Seririyat Hospital to Today Ankara Gulhane Training and Research Hospital

 

Elif AVANER, Nuray GÜNEŞ

Yıl 2024, Cilt 1, Sayı 1, s.12-25

 

Tam metin PDF

 

 

ÖZ

Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, geçmişte İstanbul Sarayburnu’nda kurulan ilk Gülhane Hastanesinin kuruluşundan bugüne kadar köklü bir geçmişin temelleri üzerinde hizmet vermektedir. “Gülhane”; Gülhane Seririyat Hastanesi, Gülhane Hastanesi ve Askeri Tatbikat Okulu, Gülhane Tatbikat-ı Tıbbiye Seririyatı, Cebeci Gülhane Askeri Tababet Okulu Tatbikat Hastanesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Hastanesi isimleri ile İstanbul ve Ankara’da çeşitli bina ve yerleşkelerde ordu mensuplarına ve sivil halka sağlık hizmeti vermiş, askeri ve sivil tıp eğitiminin temelini oluşturmuştur.

Bu çalışmada 19.yüzyıldan bugüne “Gülhane” hastanelerinin gelişimi ve tarihsel süreçteki dönüşümü ele alınmıştır. Bu gelişim ve dönüşüm binalar ve birimleri ve verilen sağlık hizmeti yönünden incelenmiştir. Bu çalışma için Gülhane Tıp Tarihi Müze ve Kütüphanesinde tarama yapılmış; fotoğraf albümleri, müze envanterindeki resim, tablo ve belgeler incelenmiş, kuruluşlara dair mevzuat incelenmiştir.

Sonuç olarak yataklı tedavi kurumu olarak Gülhane hastanelerinin sağlık hizmetlerindeki rolü, kapasitesi verdiği hizmetler ile aynı zamanda eğitim ve araştırma, tıp eğitimindeki anlamı ve önemi değerlendirilmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: Tıp Tarihi, Gülhane, GATA, Askeri Tıp

 

 

ABSTRACT

Ankara Gülhane Training and Research Hospital serves on the foundations of a deep-rooted history dating back to the establishment of the first Gülhane Hospital in Sarayburnu, Istanbul. "Gülhane"; Gülhane Seririyat Hospital, Gülhane Hospital and Military Drill School, Gülhane TatbikatTıbbiye Seririyat, Cebeci Gülhane Military Medical School Drill Hospital, Gülhane Military Medical Academy (GATA) Hospital have provided health services to the members of the army and the civilian population in various buildings and campuses in Istanbul and Ankara and formed the basis of military and civilian medical education.

In this study, the development of "Gülhane" hospitals since the 19th century and their transformation in the historical process are discussed. This development and transformation is analysed in terms of buildings, units and health services provided. For this study, the Gülhane Medical History Museum and Library was searched; photo albums, pictures, tables and documents in the museum inventory were examined, and the legislation regarding the institutions was examined.

As a result, the role of Gülhane hospitals as an inpatient treatment institution in health services, its capacity, the services it provides, as well as its meaning and importance in education, research and medical education were evaluated.

 

Keywords:  History of Medicine, Gülhane, GATA, Military Medicine